Осигурете го вашето семејство, добијте прегледи и лекување како и можност за покривање на трошоци за породување, пренатални тестови, офталмолошко и стоматолошко лекување во сите приватни здравствени установи.

За време на бременоста, жената е преплавена од многу емоции. Заедно со возбудата да се запознае бебето, доаѓаат и не многу посакуваните моменти од бременоста, како што се гадење, утрински мачнини, замор и сл. Во оваа фаза, како и во текот на целата бременост, на жената и се потребни помош и поддршка, како физичка, така и емоционална.

Неинвазивото пренатално тестирање (NIPT, noninvasive prenatal testing), понекогаш нареченo неинвазивен пренатален скрининг (NIPS, noninvasive prenatal screening) претставува метода за одредување на ризикот за присуство на одредени генетски абнормалности кај фетусот. Со овој тест се испитуваат мали фрагменти на вонклеточна-ДНК (cfDNA, cell-free DNA) кои циркулираат во крвта на бремената жена.

Растете среќни, насмеани и без грижи, бидејќи тимот на Лулка е на Ваша страна. Со едноставно регистрирање со Вашата е-маил адреса, пред Вас се открива светот на Лулка, свет на големи Очекувања, помалку Грижи, безгранична Љубов и Доверба.

Една од многуте промени што се случуваат во животот на трудниците се и промените во расположение. Ретко кој останува имун на променливото трудничко расположение. Па така на шега, мажите знаат да кажат дека бремените жени и жените во пмс се непресметливи. Колку е тоа така?

Текстот е превземен од порталот КОНЦЕПТ МАМА со кој организацијата Лулка има соработка. Оргиналниот текст може да го најдете на следниот линк: https://konceptmama.mk/?p=117 

Организацијата Лулка работи на подобрување на условите и поддршката која ја добиваат трудниците, родилките и родителите по породувањето и во текот на одгледувањето и воспитувањето на детето.

Дали сте знаеле дека и татковците можат да ги почувствуваат сите симптоми на бременоста? Да, на некој начин и тие знаат да бидат ‘бремени заедно со мајката’.

 

 Eurolink Semejno 300x250px Google

 

 Babytol baner

 

 

  

ikonka

newsletter archive icon 2


Активностите на организацијата Лулка и на Платформата за поддршка на родители на предвреме родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

 

Умбрела

 logo konceptmama