Сите мајки знаат дека мајчиното млеко е најдобра храна за бебето. Меѓутоа, постојат уште многу други факти во оваа чудесна течност кои досега, веројатно, не сте ги знаеле...

Со новата мајка Beyoncé меѓу славните мајки кои немаат гајле со доењето во јавност, ќе погледнеме неколку профили на познати мамички кои обожаваат да ги дојат своите бебиња.

Поддршката на доењето го илустрира потенцијалното влијание на различни фактори врз одлуката на мајките да дојат и да стекнат позитивно искуство од доењето. Објавени за прв пат во текот на Светската недела на доењето 2008.

Во 2013 година активностите за Светската недела на доењето се одвиваа под слоганот “Поддршка за доењето: Близу до мајките”, со посебна нагласка на поддршката помеѓу мајките во заедницата, таканаречен Peer counseling (PC).

 

Секоја жена која го доела своето чедо знае колку прекрасно и незаменливо чувство е тоа! Доењето е најлесниот и најубавиот, а истовремено и најкорисниот начин да му подарите здравје, љубов и сигурност на вашето малечко.

Овде може да ги прочитате позитивните искуства на мајките (и татковците) во врска со доењето. Веруваме дека со споделување на впечатоците ќе се подигне свеста за доењето кај сите нас и со тоа секое новороденче ќе го добие она што му е најпотребно веднаш по раѓањето - МАЈЧИНОТО МЛЕКО.

Прочитајте за целите на Светската недела на доењето во 2013 година.

Цицањето е вроден инстинкт за бебињата, тоа е рефлекс кој им овозможува да цицаат мајчино млеко. Но тоа не е случај за мајките, кои учат да го дојат своето бебе, преку пракса и со тоа што ги гледаат другите.