Банерalt


Работилницата „Најзначајните информации за бременоста и породувањето“ ќе се одржи во центарот на Скопје, во просториите на Домот на хуманитарни организации „Даре Џамбаз“, во четврток 24.04.2014 год. со почеток од 18 часот.

Најавете го своето учество на Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите или на телефонскиот број 078/377-792.alt


СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТА


Секоја година, 15 милиони бебиња се раѓаат пред очекуваниот термин. За жал, над 1 милион од овие бебиња умираат, а многу повеќе се соочуваат со сериозни и доживотни здравствени проблеми. Предвременото породување е проблем кој може да му се случи на секој од нас, независно од земјата во која живееме, нашата култура или социоекономскиот статус.

Во Европа, едно од секои 10 новородени бебиња се раѓа предвреме, односно 500.000 бебиња секоја година. Да се донесе бебето на свет е едно од најпозитивните искуства во животот на секоја жена. Но раѓањето на предвреме родено бебе претставува голема траума за мајката и за семејството. Предвременото породување, исто така, претставува и огромно финансиско оптоварување и за семејството и за здравствениот систем.
Да се подигне јавната свест за значењето на предвременото породување е првиот чекор кон совладување на овој проблем: бројот на предвремените породувања може значајно да се намали со поголема информираност на граѓаните и со подобрување на третманот и грижата за бремените жени и за бебињата. 17-ти Ноември е Светски ден на предвременото породување, за време на кој повеќе од 60 земји во светот организираат активности и настани насочени кон едукација и превенција. Меѓу нив е и Македонија.

Почнувајќи од Ноември 2013 година, европските родителски организации, меѓу кои и Клубот на родители на предвреме родени деца Премнова, ја спроведуваат кампањата SOCKS FOR LIFE (Чорапчиња кои значат живот). Целта на кампањата е подигање на јавната свест за проблемот на предвременото породување и негата на овие бебиња. Кампањата има за цел оваа тема да ја доближи до локалните и националните власти и до лидерите на ниво на ЕУ, како креатори на политики.
 
Главниот настан во кампањата SOCKS FOR LIFE се случува од 7 до 11 Април во Европскиот Парламент во Брисел. Во моментов се одржува изложба со уметнички дела од повеќе земји, како и приказ на фотографии од предвреме родени деца, од раѓањето до денес. Меѓу нив има и фотографии од едно прекрасно бебе од Македонија, родено во 29-та недела од бременоста, денес прекрасно момченце кое има скоро 4 години.

Здружението за грижа и едукација на бремени жени, мајки и деца Лулка и Клубот на родители на предвреме родени деца „ПремНова“ ги покануваат граѓаните на Република Македонија да се вклучат во пан-европската кампања “Еne-mene-mini”, на чија интернет страница граѓаните од сите земји во Европа може да им го дадат својот глас на предвреме родените бебиња. Со давање на својот глас, граѓаните ги одобруваат и поддржуваат: зголемената грижа за предвреме родените бебиња и европскиот повик за акција за подобро здравје на сите новородени. Адресата на интернет страницата е www.enemenemini.eu, а нејзината содржина е достапна и на македонски јазик.


Тимот на Здружение Лулка
Скопје, 09.04.2014 alt
alt


ШТО Е ЛУЛКА?

ОЧЕКУВАЊЕ, ГРИЖА, ЉУБОВ, ДОВЕРБА...


Најпрво да Ве поздравиме и да Ви посакаме добредојде во нашиот прекрасен свет на очекувања, грижа, љубов и доверба. Овие четири збора се основа на постоењето на ЛУЛКА и наш водич низ многубројните активности со кои ќе Ви помагаме, ќе Ве едуцираме, ќе Ве бодриме и охрабруваме пред и во текот на бременоста, породувањето и одгледувањето на Вашето потомство.

Очекувањата на бремената жена која во себе носи нов живот, полна со надеж и љубов е инспирација за сите активности на ЛУЛКА. Грижата на мајката за своето малечко, од првиот миг кога ќе го види и ќе го почувствува неговиот допир е извор на силата да дејствуваме и да работиме уште понапорно. Љубовта на детето кон својата мајка, толку наивна и безусловна е наш постојан двигател, затоа што детската насмевка е најубавото нешто на овој свет. Довербата е единственото нешто кое го очекуваме од Вас, и ќе направиме се за да ја добиеме и зачуваме.
alt


alt


ШТО РАБОТИМЕ... ?


Во континуитет Лулка организира голем број активности за превенција, едукација и поддршка на младите, на бремените жени, родителите и децата.Тимот на Лулка е составен од професионалци кои континуирано работат во својата област, што на активностите на здружението им дава една применлива, функционална и практична димензија.


alt


За сите бремени жени и нивните партнери, Лулка повеќе од една година организира Бесплатна едукација за бременост во рамки на проектот „Едуцирана бременост – здраво бебе“. Едукација се изведува секој месец во Клубот на новинари со специјалист гинеколог и со психотерапевт. Проектот опфаќа едукација за бременоста и породувањето, како и осврт на сите промени кои ги носи бременоста и новиот член во семејството. Списокот за пријавување за бесплатната едукација за бременост е постојано отворен.Лулка организира понатамошна едукација и поддршка на двојките во периодот на бременоста преку обука која им овозможува заземање на правилен став кон породувањето, како и практична подготовка со вежби за породувањето и за нега на новороденчето. Оваа поддршка се спроведува во форма на Курс за психофизичката подготовка за породување. Курсот е наменет за бремените жени и нивните партнери по 28 недела од бременоста. Курсот се одржува на две локации во Скопје, во Центарот за вежби и советување Лулка во Тафталиџе и во просториите на ДИУ „СТАР-ДТ“ на територијата на општина Кисела Вода.
Поддршката и едукацијата за родителите е организирана во форма набесплатни месечни едукации за родители на деца од 0-5 годишна возраст.  Проектот наречен БЕСПЛАТНА ШКОЛА ЗА РОДИТЕЛСТВО опфаќа три тематски групи, едукација за детска возраст од 0-18 месеци, за детска возраст од 18-36 месеци и група за родители на деца на возраст од 3-5 години. Секоја од овие групи има свои специфичности, ситуации, различни развојни фази и проблеми, но и различни впечатоци и искуства од страна на родителите. Овие едукации ги водат педијатар, психолог и педагог, со што се одговорени најголем број од барањата и дилемите на родителите на деца на оваа мала возраст. Списокот за пријавување на родители за Школата за родителство е постојано отворен.Во рамките на активностите за промоција, заштита и унапредување на доењето во Макеоднија, Лулка секоја година ја одбележува Светската недела на доењето. За прв пат кај нас, започнавме со организирање на групи за поддршка на доењето, засега само во Скопје, но со тенденција да се организираат поголем број вакви групи, локално, на повеќе места во Скопје и низ државата.Поддршката и едукацијата за групата на родители на предвремено родени бебиња, група која не е мала (опфаќа 10-15 % од сите раѓања) и која бара исклучително многу едукација, поддршка и големо внимание од јавноста, се реализира преку активностите на Клубот ПремНова – Клуб на родители на предвремено родени деца, кој е дел од здружението Лулка.
Здружението се финансира преку членство, преку донации од домашни и странски донатори и преку спонзорства. Доколку сакате да ни помогнете нам, како организација, и на сите млади, бремени жени и родители, може да пополните електронска пристапница и да уплатите членарина, да донирате или да волонтирате во здружението Лулка. Вашата помош и поддршка се добродојдени.
alt

efcni

Активностите на Здружението Лулка и на Клубот на родители на предвремено родени деца ПремНова се одвиваат со поддршка и во соработка со Европската фондација за грижа на новородени (European Foundation for Care of Newborn Infants). EFCNI е првата паневропска организација која ги застапува интересите на предвремено родените деца и нивните родители.

Лулка Настани

loader